Selecteer een pagina

blog

Appen met ouders over corona

door | 25 maart 2020

App jij dan met ouders?

Collega’s kijken er regelmatig van op. Ja, ik app met ouders. Omdat ik met een appje heel snel kan reageren op vragen en zorgen. Ik doe dat met mijn eigen mobiel, soms ook ’s avonds of in het weekend. De vragen en zorgen van de ouders van ‘mijn populatie’ houden zich niet aan kantoortijden, belafspraken of polibezoeken.

‘Mijn’ kinderen hebben namelijk meerdere medische problemen. Ze hebben syndromen of genetische afwijkingen, ze hebben iets aan hun hart, aan hun hersenen of hun darmstelsel. Ze ontwikkelen zich vaak anders dan andere kinderen. Ze hebben een rolstoel nodig, ze krijgen vaak veel medicijnen en kunnen vaak niet zelf eten. Hun levensverwachting is vaak korter dan die van andere kinderen.

Omdat ik de kinderen goed ken, is een appje met ja of nee vaak voldoende om zorgen weg te nemen. Een bezoek aan de huisartsenpost of het ziekenhuis is dan vaak niet nodig. En als dat juist wel nodig is, kan ik dat met weinig moeite ‘via de binnenbocht’ voor ouders regelen. Ze weten dat ik niet altijd meteen kan antwoorden en weten wat ze moeten doen bij acute klachten.

In Italië is
geen enkel kind
aan corona
overleden 

Sinds de uitbraak van het corona-virus krijg ik steeds meer bezorgde appjes van ouders, elke dag wel een paar. Hun kinderen hebben een broze gezondheid en ze maken zich zorgen over corona.

De vragen in de appjes zijn soms heel direct. ‘Denk je dat mijn zoon zal overlijden door een corona-infectie…?’ Bij anderen merk ik dat de bezorgdheid onder de oppervlakte broeit. ‘Goed filmpje, ik zag het voorbij komen in Een Vandaag!’ Maar als ik deze moeder vervolgens vraag of ze zich zorgen maakt over corona, zegt ze: ‘Ja, ik slaap er al nachten niet van.’

Ik laat hen dan weten dat in Italië, waar de epidemie twee weken eerder begon, nog geen enkel kind is overleden aan een infectie door het coronavirus. Hetzelfde geldt voor Spanje. Ook de eerste cijfers van het RIVM over kinderen met corona in Nederland bevestigen dit beeld. Kinderen kunnen ziek worden, moeten een enkele keer worden opgenomen in het ziekenhuis, maar overlijden niet aan corona. Dit geldt dus ook voor kinderen die al ziek waren of een broze gezondheid hebben.

Stelt dit ouders gerust? Vaak wel, als ik het zo uitleg.

Er zijn ouders die hun kind uit voorzorg in een soort quarantaine plaatsen, om te voorkomen dat het besmet raakt. Kunnen ze die maatregelen dan net zo goed opheffen? Zeker niet als hun arts die quarantaine nodig vindt. Maar misschien wel als de quarantaine zelfgekozen is. Die is namelijk gebaseerd op angst. En dat is niet nodig. Een onnodige quarantaine doet een kind en het gezin meer kwaad dan goed.

Vanzelfsprekend blijven voor hem of haar wel alle algemene voorzorgsmaatregelen gelden, zoals die door het RIVM worden gecommuniceerd. En de voor hem of haar bedachte ziekte-specifieke maatregelen zoals bij elke virale infectie.

 

Lees ook het blog ‘Alleen samenwerken werkt nu

Wat is dvk-opinie.nl?

  
Jan Peter Rake (1968) is kinderarts in het Umc Groningen en bij
KinderThuisZorg Nederland